A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

Масляну зустрічаємо - зиму проводжаємо

Дата: 20.02.2018 10:33
Кількість переглядів: 907

Масляна – одне із найдавніших слов’янських свят, яким проводжають зиму та зустрічають весну. Традиційно Масляна в Україні триває тиждень.

Масляна (або Масниця) бере свій початок із язичницьких часів: тоді древні слов'яни святкували "проводи зими" та прихід весни. Головним символом свята є Сонце, адже саме завдяки його теплу пробуджується природа. Відтак, наші предки готували обрядовий хліб, схожий на небесне світило – млинець. Ця традиція збереглася й досі.

Часто дискутують, чиїм святом є Масляна – українським чи російським? Хоча млинці на лопаті вже стали ледь не національною стравою РФ, це древньослов'янське свято виникло на території нашої Батьківщини. На додачу, саме Україна є спадкоємицею Київської Русі, тому Масляна – передусім, наше культурне та релігійне надбання.

У християнстві святкування Масляної прив'язане до дати Великодня. Щоб визначити, коли Масляна 2018, треба від дати Пасхи – 8 квітня – відняти 48 днів Великого посту та ще тиждень. Відтак, у 2018 році Масляна почалася 12 лютого і тривала до 18 лютого.

Під час Масляної проводять обряд Колодій, в основі якого звичай прив'язувати колодки до ніг тим, хто ще без пари. Так прагнуть спонукати молодь замислитись про створення сім’ї.

У Степанецькій ОТГ свято Масляної пройшло гучно та весело. В сільському будинку культури  та в стінах нашої школи було представлено увазі глядачів театралізоване дійство, в якому брали участь і дорослі, і діти. Артисти донесли до присутніх дух української нації, традиції та обряди, які проводили ще наші прадіди.

Дуже весело, з жартами та піснями показали, як раніше відзначали це чудове свято, як жартували хлопці і дівчата, як господині готувалися до вечорниць, як справляли обряд Колодія, як заручалися молоді пари.

Та які ж пісні і танці без смачного пригощання? Адже таке свято ніяк не може обійтися без традиційних млинців, вареників, пиріжків та пампушок. Дітям у цьому допомогли їхні батьки, які напекли та наварили школярам безліч смачних страв.

А в приготуванні частування для народного гуляння нам допомогли наші щедрі спонсори ТОВ "НВФ Урожай".

Які ж молодці дівчата-кухарі! Таких смачних вареників наліпили та наварили, а млинці - такі що й за вуха не відтягнеш,

пироги - то взагалі смакота, та ще й узвару наварили запашного та солодкого, як мед.

Усіх людей пригостили на славу, всі наїлися досхочу,

настрій був по-справжньому святковий.

Адже такі народні гуляння об`єднують людей, і дорослих, і малих, прокладають мости з минулого в майбутнє. І це дуже добре. Бо допоки живуть наші традиції, наші звичаї та обряди - доти і живе наш славний український народ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь