A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

Реформи є - а спеціалістів не вистачає

Дата: 04.04.2018 15:34
Кількість переглядів: 859

В Україні, 2 квітня 2018 року, стартувала медична реформа. Зокрема, з цього дня починається перший етап реформи - з вибору лікаря первинної медичної допомоги. В рамках кампанії "Лікар для кожної родини" українці мають підписати декларації з сімейним лікарем, терапевтом або педіатром. На основі цих документів, пацієнта закріплять за конкретним лікарем, який буде одержувати оплату в залежності від кількості пацієнтів, а нарахування оплати за цим принципом почнеться з липня.

Деталі медичної реформи цікавлять на сьогоднішній день, мабуть кожного із нас, саме тому питання «нових стосунків» пацієнтів з українськими медиками стало предметом обговорення на зустрічі голови Степанецької громади Олександра Яременка із кореспондентами українських телеканалів (ICTV, Інтер, НТН), які 3 квітня завітали до сільської ради, щоб взяти інтерв’ю у очільника громади. Гостей цікавило питання медичного забезпечення громади, скільки відповідного персоналу, яка кількість населення, та які перспективи на майбутнє. На всі питання Олександр Іванович надав вичерпні відповіді, а також повідомив, що на підтримку первинної ланки медицини з бюджету громади заплановано виділити 1 млн. 600 тис. гривень, крім того голова громади окремо зупинився на проблемах сільської медицини - це і відсутність кадрів, і брак коштів для додаткового стимулювання молодих спеціалістів, і неналежна матеріально-технічна база, і погані дороги.

Фото без опису

Про тонкощі роботи лікаря з пацієнтом, репортерам розповіла завідуюча амбулаторії загальної практики - сімейної медицини с. Степанці, Трофимчук Леся Миколаївна, яка пропрацювала вже 30 років на цій посаді. Зокрема, вона зазначила, що на сьогоднішній день в Степанецькій амбулаторії отримують послуги більше 4000 осіб, враховуючи людей, які працюють на підприємстві ПрАТ «Миронівська птахофабрика», і двом лікарям дуже важко витримувати таке навантаження, адже згідно норм чинного законодавства, один лікар повинен надавати медичні послуги 1200 пацієнтам.

Фото без опису

Графік роботи дуже напружений - з ранку прийом в амбулаторії, після обіду потрібно поспішати на виклики, постійно по телефону надавати безліч консультацій, а ще регулярно здійснюються поїздки до сіл громади, в яких взагалі, немає навіть фельдшера.

Саме в такий фельдшерський пункт, в селі Копіювата, завітали кореспонденти телеканалів, продовжуючи знайомство із сільською медициною, на прикладі Степанецької громади. Виконуючий обов`язки старости Копіюватського старостинського округу Володимир Загородній запросив кореспондентів до сільського фельдшерського пункту, де нещодавно проводився ремонт і вже є всі необхідні умови для якісного надання медичних послуг, от тільки бракує самого фельдшера. Та проблиск надії все таки є - Валентина Андрон, головний лікар КЗ «Канівський центр первинної медико-санітарної допомоги» пообіцяла направити в Степанецьку громаду медичних працівників, при умові, що буде підписана необхідна кількість декларацій, а громада забезпечить спеціалістів житлом.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь