A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

День пам'яток історії та культури

Дата: 18.04.2018 10:08
Кількість переглядів: 573

Фото без опису

Міжнародний день пам'яток і визначних місць — відзначається щороку 18 квітня. Спрямований на підвищення обізнаності громадськості з різноманіттям культурної спадщини, її вразливістю та необхідністю ефективних зусиль заради збереження її для подальших поколінь

Девізом свята став заклик «Збережемо нашу історичну батьківщину».

У світі свято відзначається щорічно з 18 квітня 1984 року .

Згідно з Указом Президента України від 23 серпня 1999 № 1062/99, на підтримку ініціативи вчених, архітекторів, реставраторів, працівників державних органів охорони культурної спадщини з 1999 року в Україні відзначається День пам'яток історії та культури 18 квітня – у Міжнародний день пам'яток і визначних місць та називається «День пам'яток історії та культури».

Питання  збереження історичних пам’яток регулюються Конституцією України зокрема ст. 54. Охорона культурної спадщини, збереження її для наступних поколінь – одна з важливих функцій держави, спрямована на патріотичне та естетичне виховання людини.

У липні 2000 року Президент України підписав Закон «Про охорону культурної спадщини», котрий регулює правові, організаційні, соціальні та економічні стосунки у сфері охорони культурної спадщини з метою її збереження, використання об'єктів культурної спадщини в громадському житті, захисту традиційного характеру середовища в інтересах нинішнього і майбутніх поколінь. Згідно із Законом, об'єкти культурної спадщини, що перебувають на території України, охороняються державою.

Постановою Кабінету Міністрів України від 9 вересня 2002 р. № 1330 затверджено Комплексну програму паспортизації об’єктів культурної спадщини, що сприяє вдосконаленню ведення обліку та забезпеченню їх державної реєстрації. Нині в Україні, за уточненими даними, нараховується 1399 міст і селищ, і більше 8 тисяч сіл з цінною історико-архітектурною спадщиною, її фонд, за підрахунками фахівців, перевищує 70 тисяч об'єктів.

.Кожна країна - це своя багата історія та культура, і кожна епоха залишає нам у спадщину якусь пам'ятку, що зберігає в собі згадку про певну визначну подію, про певну визначну постать, що так чи інакше вплинула на становлення й розвиток держави. Створені талантом і працею культурні цінності нерідко є унікальними, у разі втрати - практично не відтворюваними, чим обумовлене їхнє соціальне значення.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь