A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

ВІДПОВІДЬ НА ЗВЕРНЕННЯ

Дата: 12.12.2018 16:42
Кількість переглядів: 794

Фото без опису

Багатьох жителів нашої громади занепокоїла інформація про закриття відділень «Укрпошти» в селах та віддалених районах. Керівництво Степанецької ОТГ відреагувало на цей факт офіційним запитом до ПАТ «Укрпошта», на який прийшла відповідь з такими роз’ясненнями:

На сьогодні єдиним суб’єктом надання послуги з виплати й доставки пенсій та грошової допомоги населенню є Національний оператор поштового зв’язку ПАТ «Укрпошта», який з метою задоволення державних потреб укладає відповідні угоди з підвідомчими управліннями Пенсійного фонду України для надання такої послуги відповідно до чинних тарифів. Наразі чинні тарифи є незмінними майже 14 років і на сьогодні не забезпечують покриття фактичних витрат на надання послуги, що призводить до поступового погіршення платоспроможності та фінансового стану ПАТ «Укрпошта»: закриття сільських відділень поштового зв’язку та скорочення їхнього персоналу.

Починаючи з 2017 року мінімальна заробітна плата росте випереджаючими темпами, порівняно з пенсіями. В результаті надання послуг із доставки пенсій населенню за чинними тарифами та після підняття мінімальної заробітної плати до 3200 грн. у 2017 році ПАТ «Укрпошта» зазнало збитків на суму 1,1 млрд. грн.

Ці величезні збитки покривались частково за рахунок прибутку з надання інших послуг, частково через залучення кредитних коштів, термін виплати яких припадає на кінець 2018 року-2019 рік. По суті, сьогодні товариство виплачує заробітну плату за рахунок залучених коштів та коштів, зібраних через проведення передплати, які мають бути повернуті в січні 2019 року.

Відповідно до чинних процедур, був розрахований новий економічно обґрунтований тариф, який був погоджений Міністерством інфраструктури України та Міністерством економічного розвитку та торгівлі України ще в грудні 2017 року, але він не був уведений в дію, через те, що Пенсійний фонд України відмовляється погоджувати підвищення тарифів, мотивуючи відмову відсутністю фінансування.

ПАТ «Укрпошта» з розумінням ставилося до цієї ситуації, виживаючи за рахунок  боргів, та, по суті, проїдання майбутнього компанії, через відміну капітальних витрат на покращення умов для клієнтів та працівників та нових ІТ систем.

Була надія, що під час бюджетного процесу на 2019 рік будуть вирішені питання, порушені під час чисельних звернень та зустрічей, зокрема з президентом України. Всі намагання ПАТ «Укрпошта» розв’язання критичної ситуації протягом 11 місяців не мають результатів. Передбачена сума у розмірі 0,5 млрд. грн. в проекті Державного бюджету України на 2019 рік,  не вирішує проблему, а продовжить агонію компанії ще на 5 місяців.

Тож фінансові ресурси «Укрпошти» закінчуються. Надання послуг за збитковими тарифами  призведе до невиплати заробітної плати працівникам вже в лютому 2019 року та банкрутства товариства в разі не підвищення тарифів.

Бездіяльність зацікавлених органів державної влади в затвердженні нових тарифів та не включення до Державного бюджету у 2019 році видатків Пенсійного фонду України на оплату нового розміру тарифу на доставку пенсій ( в обсязі 1,2 млрд. грн.), призвела до ситуації, де є ризик невиплати заробітних плат для 73 тис. працівників ПАТ «Укрпошта» та з невиплати пенсій для 4,5 млн. пенсіонерів України з 01 січня 2019 року стає реальністю.

З метою мінімізації негативних наслідків для товариства, у разі не затвердження тарифів до 01 грудня 2018 року ПАТ « Укрпошта»  буде змушене відмовитися від участі в тендерах Пенсійного фонду України на доставку та виплату пенсій і грошової допомоги у 2019 році та повідомити 4,5млн. пенсіонерів, що їм буде необхідно шукати інший спосіб отримання пенсій.

Слід зазначити, що мережа відділень поштового зв’язку Укрпошти може існувати та розвиватися тільки за умови нарощування попиту користувачів на послуги поштового зв’язку, а також при наявності підтримки органів місцевої влади. Дана норма визначена статтею 12 Закону України « Про поштовий зв’язок»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь