A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

Реанімація сільської медицини: коли на Черкащині збудують сучасні амбулаторії

Дата: 18.12.2018 14:08
Кількість переглядів: 758

Новенька будівля із сучасним медичним обладнанням, меблями та усіма зручностями. Такими мають постати амбулаторії у селах України у 2018-2019 роках. На це з бюджету країни спрямували 5 мільярдів гривень. Перепало і понад двісті мільйонів Черкащині, утім їх досі не освоїли. Де мають збудувати нові амбулаторії та чому досі не почалося будівництво.

Сьогодні більше 13 мільйонів українців проживають у селах. Однак базова медицина там практично ліквідована – у сільських амбулаторіях та ФАПах немає навіть найнеобхідніших умов. У 75% із них відсутнє водопостачання, у 82% сільських амбулаторій немає санвузлів. ФАП перетворився на проміжний пункт, через який пацієнта транспортують з точки «А» у точку «Б» – у район чи область, де є певний рівень медицини. ФАПи просто не можуть виконувати функцію первинної ланки медицини.

Реформа первинки у сільській місцевості показує в першу чергу нові підходи до забезпечення якісної медицини. Можна відремонтувати старі амбулаторії, збудовані ще 1953 року, але це не той стандарт, який ми бачимо в країнах Європи. Якщо порахувати перелік обладнання, необхідного для забезпечення однієї амбулаторії, це сума у 800-900 тисяч гривень. Якщо ж говорити про реабілітацію хворих – це мільйони і мільярди коштів. Тому сьогодні держава дала поштовх проведенню реформи медицини на селі – забезпечила коштами, новими стандартами та показала, якою має бути спроможна мережа первинної медицини.

Загальний обсяг субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію медичної реформи у сільській місцевості склав п’ять мільярдів гривень.

 

Проект кабінету сільської амбулаторії

Усіх, хто хотів нову амбулаторію, задовольнили

Кількість сучасних амбулаторій, які мають звести, різниться залежно від регіону. До прикладу, на Вінничині їх має бути 14, а на Полтавщині – 37. На Черкащині передбачено звести 23 об’єкти. Такий перелік сформували за пропозиціями районів і об’єднаних територіальних громад. В управлінні охорони здоров’я Черкаської ОДА зазначають: жодну пропозицію не відхилили.

Для нашої області із держбюджету за 2017 та 2018 роки спрямували понад 200 мільйонів. Оскільки реформу реалізують на умовах співфінансування, місцеві бюджети також мають забезпечити 10 відсотків. Саме фінансова спроможність була одним із факторів формування мережі нових амбулаторій.

Як і у старих, у нових амбулаторіях працюватимуть лікарі, які надають первинну медичну допомогу, – сімейні лікарі, терапевти та педіатри. Вони спостерігатимуть пацієнтів, здійснюватимуть профогляди та базові дослідження, лікуватимуть найпоширеніші хвороби та травми, виписуватимуть рецепти на ліки та проводитимуть вакцинацію.

Кількість фахівців залежать від кількості жителів у конкретному населеному пункті. Кожен лікар може обслуговувати на своїй дільниці від 1800 до 2200 мешканців. Наприклад, у селі Жаботин Кам’янського району передбачена амбулаторія моно-практики. Тут відповідно працюватиме один лікар. В смт Бабанка та селі Ладижанка, що на Уманщині, будуть амбулаторії групової практики. Там працюватимуть по чотири лікарі.

Проте, спостерігається проблема - це брак медичних працівників у селах. Сьогодні на Черкащині у первинній ланці майже половина медиків – пенсійного віку. А в 29 амбулаторіях зовсім немає лікаря. У такі населені пункти лікарі приїжджають із сусідніх сіл.

Не перші, але і не останні

На сьогодні за темпами виконання реформи серед областей Черкащина опинилася на 15 позиції. Заступниця начальника управління служби замовника та будівництва департаменту містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства Черкаської ОДА Альона Бережна розповідає: рухалися б швидше, якби на місцях не було паперової плутанини.

«У нас уже у травні була визначена мережа амбулаторій, які будуватимемо. Ми захистили проекти у Мінрегіоні і перший наказ із міністерства був у кінці липня. Потім ми почали працювати із сільськими радами, збираючи документи на землю, зокрема: кадастрові номери та документи, що посвідчують право власності на земельні ділянки. Виявилося, що 83 відсотки дали неправильні адреси земельних ділянок, де планується будівництво. Правильні адреси надали лише 4 амбулаторії. А амбулаторію в смт Буки Маньківського району довелося замінили на амбулаторію в с. Степанки Черкаського району у зв’язку із тим, що депутати Буцької селищної ради ухвалили рішення щодо недоцільності будівництва амбулаторії. Довелося знову збирати матеріали та подавати на затвердження в міністерство з уже правильними адресами та остаточним переліком амбулаторій», – пояснює Альона Бережна.

Наразі на будівництво амбулаторій департамент містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства Черкаської ОДА, як розпорядник коштів субвенції з державного бюджету, оголосив відкриті торги. Вартість амбулаторій групової практики становить в межах 7,7 –7,9 мільйонів, амбулаторій монопрактики – в межах 5,8 – 6 мільйонів. Перші договори на будівельні роботи планують укласти на почату грудня.

«Нормативний термін будівництва – 3,5 місяці, тож ми прописували у тендерній документації дедлайн кінець березня. Геннадій Зубко обіцяв, що кошти будуть перехідними. Якщо міністерство їх не забере наприкінці року, до кінця березня можливо буде об’єкти побудувати», – розповідає Альона Бережна.

Утім завершення будівництва ще не передбачає введення об’єкта в експлуатацію. Амбулаторії ще потрібно буде підключити до мереж. Це все мають робити за власний кошт місцеві громади.

«Місцеві органи за свої кошти мають зробити підведення мереж, зробити благоустрій території, за бажанням встановити дитячий майданчик, облаштувати парковку для автівок. Якщо немає централізованого водогону, то треба бити свердловину, якщо немає каналізації, потрібно облаштовувати герметичний септик. Навіть це зробити може бути проблематично, адже не всі місцеві бюджети забезпечили те потрібне співфінансування у розмірі 10 відсотків. Усі хотіли новенькі амбулаторії, але не в усіх виявилися гроші. Зараз деякі кажуть: ой, ми не думали, що скільки треба», – констатує Альона Бережна.

Проект кабінету сільської амбулаторії

Хто будуватиме нові амбулаторії в Черкаській області

Станом на третє грудня відомо про результати 21 тендеру на будівництво амбулаторій у Черкаській області.

У селах Степанці, Благодатне та Бобриця амбулаторії будуватиме ПП «Агробудмонтаж». Розмір статутного капіталу компанії – 100 грн. Фірма зареєстрована півтора року тому. За цей час отримала підрядів з бюджетів на 8 мільйонів гривень.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь