A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

ЗБЕРЕЖЕННЯ ФПів У НАШИХ РУКАХ

Дата: 28.12.2018 07:07
Кількість переглядів: 980

Концепція реформи фінансування системи охорони здоров’я України передбачає зміну парадигми фінансування медицини. За старої моделі фінансування, кошти, які направлялись на медичний заклад, обчислювались у відповідності до кількості населення що проживає на території обслуговування даного закладу. За новою системою «гроші мають йти за пацієнтом», тобто обсяг фінансування буде залежати від кількості пацієнтів, які підписали декларації із сімейними лікарями амбулаторії. Запровадження такої моделі потребує надання державним та комунальним медичним закладам фінансової та управлінської автономії. З цією метою медичні заклади змінюють свій статус на комунальні некомерційні підприємства (КНП).

Перевага автономізації також полягає в тому, що головний лікар може оперативно та гнучко реагувати на проблеми. Він також уповноважений вносити зміни до бюджету закладу. До прикладу, якщо залишились кошти на придбання матеріалів, але не вистачає на медикаменти, головний лікар може їх перенаправити.

Потрібно наголосити, що бюджет первинної ланки медицини Степанецької ОТГ залежить від кількості підписаних декларацій всіх жителів нашої громади саме з сімейними лікарями Степанецької амбулаторії загальної практики-сімейної медицини. Так як гроші «ідуть» за пацієнтом, то кошти, які виділяє держава на кожного громадянина із зеленого списку зайдуть до місцевого бюджету, а це дозволить утримувати ті ФПи, які на даний час знаходяться на території Степанецької ОТГ. Тому що фельдшер буде допомагати на місці тому сімейному лікарю, з яким більшість місцевих жителів підписали декларацію. А якщо це лікар не нашої амбулаторії, то, відповідно, громада буде змушена утримувати місцеві ФПи зі свого бюджету, так як кошти від держави на пацієнтів будуть направлятися в бюджет іншої амбулаторії, із лікарем якої підписано декларацію. А чи доцільно сімейному лікарю не Степанецької амбулаторії фінансувати ФПи і фельдшера на території Степанецької ОТГ – це вже запитання. Тож для жителів Степанецької ОТГ доцільно буде підписати декларацію саме з нашими сімейними лікарями, для того, щоб зберегти ФПи і робочі місця своїх фельдшерів, щоб отримати своєчасно першу невідкладну допомогу на місцях, що є дуже важливим у деяких випадках, коли час іде на хвилини, а до найближчого медичного закладу не один десяток кілометрів.

 Керівництво Степанецької ОТГ ініціювало зустріч із місцевими лікарями, фельдшерами, старостами та депутатами сільської ради. Розглянувши всі варіанти та можливості, вирішили  спільними зусиллями провести роз’яснювальну роботу із жителями нашої громади. Часу залишилося не так вже й багато. Лише до липня місяця фінансування громадян, які не підписали декларацію з сімейним лікарем, буде проводитися згідно червоного списку. Тож до цього часу потрібно, щоб у нашій громаді це питання вирішилося позитивно.

 Шановні громадяни Степанецької ОТГ, вкотре закликаємо Вас підписати декларації із сімейними лікарями, так як цей крок буде сприяти підвищенню економії бюджету нашої громади та прискоренню позитивних змін у самій системі медичної реформи.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь