A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

Сьогодні - День пам’яті Героїв Крут

Дата: 29.01.2019 12:57
Кількість переглядів: 484

Фото без опису

Україна 29 січня вшановує пам'ять Героїв битви під Крутами 101 рік тому.

Крути – одна з трагічних і водночас легендарних сторінок в історії українських визвольних змагань 1917-1921 років.

 Вранці 29 січня 1918 розпочався наступ на українські позиції 4-тисячного більшовицького загону петроградських і московських червоногвардійців. Українське військо, якому судилося вступити в криваву сутичку з цією ордою, налічувало близько 300 бійців Студентського куреню, 250 – Першої української військової школи та майже 40 гайдамаків – оце й усе. Бій тривав до вечора, було відбито кілька атак, бойові втрати складали до 300 убитих та поранених.

 27 полонених юнаків (студентів і гімназистів) було розстріляно. Наймолодшим полеглим було по 16 років.

Після розстрілу більшовики не дозволили місцевим селянам навіть поховати тіла загиблих. Лише після визволення Києва від червоних, за розпорядженням українського уряду, 19 березня 1918 року відбувся урочистий похорон полеглих у бою під Крутами на Аскольдовій могилі.

В радянський час могили полеглих під Крутами було зруйновано. Десятиріччями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками, як у закордонній, так і у вітчизняній історіографії.

Після здобуття Україною незалежності подвиг героїв Крут зайняв гідне місце в пантеоні національної слави, став символом патріотизму і жертовності у боротьбі за державну незалежність.

Під Крутами творилася історія молодої Української держави. Станція Крути – тільки одна із численних битв в одвічному «хрестовому поході» Росії проти України, однак відважні патріоти, які захищали Україну під Крутами – справжні Герої, завдяки яким таки постала незалежність України.

Подвиг Героїв Крут надихатиме майбутні покоління українців на сміливі вчинки і героїзм. Він зазначив, що бій під Крутами є однією з найбільш героїчних і водночас трагічних сторінок історії України, він став символом незламності і стійкості українських воїнів. І закликав українців згадати у цей день разом із героями Бахмача та Крут усіх воїнів, які віддали своє життя за Україну.

Століття тому держава не змогла зберегти свою незалежність через чвари, розбрат та зовнішніх ворогів, тож трагічна історія тих часів сьогодні має стати уроком для України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь