A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

4 квітня Всесвітній День Інтернету

Дата: 04.04.2019 10:14
Кількість переглядів: 727

Фото без опису

Міжнародний день Інтернету щорічно відзначається 4 квітня — в день смерті святого Ісидора Севільського, покровителя учнів і студентів, який створив першу в історії енциклопедію «Етимологія» в 20 томах. У багатьох країнах світу щорічно святкується День інтернету — мета цього свята в тому, щоб показати можливості нових технологій для підвищення рівня життя людей, надаючи їм більш глибоке розуміння технологій і його функцій.

Історія Інтернету

Інтернет — це всесвітня система об’єднаних комп’ютерних мереж. У системи є ще кілька назв — «всесвітня мережа» і «глобальна мережа». Поява Інтернету дозволило зробити життя більшості людей більш цікавим і насиченим, а також істотно спростило її.

Дослідження в області передачі інформації почалися на початку 1960-х років. У 1969 році розробка комп’ютерної мережі була доручена Каліфорнійському університету в Лос-Анджелесі, Стенфордському дослідницькому центру, Університету Юти і Університету штату Каліфорнія в Санта-Барбарі. Комп’ютерна мережа була названа ARPANET (англ. Advanced Research Projects Agency Network), і в 1969 році в рамках проекту мережа об’єднала чотири зазначених наукових установ.

Потім мережа ARPANET почала активно рости і розвиватися, її почали використовувати вчені з різних областей науки. Це і стало початком нової ери в історії розвитку людської цивілізації.

У 1988 році був створений протокол Internet Relay Chat (IRC), який дозволив спілкуватися в мережі в реальному часі. У 1989 році в Європі, в стінах Європейської ради з ядерних досліджень (ЦЕРН) народилася концепція Всесвітньої павутини.

Її запропонував знаменитий британський вчений Тім Бернерс-Лі, він же протягом двох років розробляв протокол HTTP, мову HTML і ідентифікатори URI. А через рік в 1990 році вперше до інтернету підключилися за допомогою телефонної лінії. До 1991 року всесвітня павутина стала загальнодоступною в інтернеті. Тоді ж було затверджено стандарт для сторінок www (World Wide Web).

У 1998 році католицька церква визнала всесвітню мережу скарбницею людського знання.

Хто є покровителем Інтернету?

У 1999 році католицька церква представила на посаду заступника Інтернету кілька кандидатів — Святий Ісидор, свята Текла і святий Педро Регаладо. На початку лютого 2001 з’явилася інформація (з посиланням на голландського єпископа Антоона Хуркманса) про те, що святим покровителем Інтернету Папа Римський Іоанн Павло II обрав святого Ісидора Севільського. Ісидор Севільський став тимчасовим покровителем. Аргументуючи своє рішення призначити саме цього святого покровителем Інтернету, Іоанн Павло II сказав, що Інтернет — це і є свого роду енциклопедія людських знань.

Католицький святий Ісидор Севільський — іспанська єпископ який жив в 560-636 роках. Він першим представив роботи Аристотеля в Іспанії, був реформатором і людиною широких поглядів. Ісидора Севільського вважається першим енциклопедистом, який вніс істотний внесок в історію середньовіччя.

Він є автором 20-томної праці «Етимологія» (Etymologiae). Це була, по суті, перша в світі енциклопедія. У ній, з метою пояснення сенсу і походження слів, був зібраний величезний матеріал, що охоплює всю суму знань епохи. Крім того, саме Ісидор Севільський вперше застосував у своїй роботі систему перехресних посилань, що віддалено нагадує гіперпосилання, використовувані в мережі.

Так сталося, що ні одна з дат не стала традиційною для всього світу і в деяких країнах були встановлені свої дати святкування Дня Інтернету. Наприклад, в Росії був обраний день 30 вересня, в Узбекистані 29 квітня.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь