A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

ОЙ НА ІВАНА, ТА НА КУПАЛА…

Дата: 09.07.2019 13:08
Кількість переглядів: 3412

 

Фото без опису

Купала – одне з найбільш таємничих і магічних свят, що дісталося нам від наших пращурів. Як народне свято, день Івана Купала відбувається з багатьма своєрідними обрядами та піснями, адже з далекої давнини збереглися в українського народу купальські звичаї. 

Цьогорічне свято Івана Купала зі своїми традиціями  було проведено в селах Степанецької  ОТГ 5-6 липня. Виконавчий комітет Степанецької сільської ради приклав всі зусилля, для того, щоб жителям громади запам’яталося це свято з приємної сторони. Для цього було закуплено багато призів та продуктів для святкового частування. Також, організовано атракціони для малечі, завдяки нашим  постійним благодійникам – ТОВ «НВФ «УРОЖАЙ».

Розпочалось святкування 5 липня в селі Новоукраїнка Павлівського старостинського округу. Жінки фольклорного колективу «Кумоньки» із заквітчаною «Долею» та з піснями, розпочали святкове дійство на галявині біля місцевого ставка, де їх чекали дорослі, молодь, діти. Конкурс на кращий сплетений вінок пройшов на високому рівні, всі дівчата старалися і були нагороджені призами. Згодом вони зі сплетеними вінками та запаленими свічками пішли до річки – пускати вінки на воду. Вікторини та конкурси продовжували розважати всіх присутніх. Місцевим артистам щедро подякували їхні покровителі та подарували за їхні таланти цінні подарунки. Була також і смачна каша з м’ясом, і весела дискотека з ігрищами  та хороводами.

 

 


Фото без описуФото без опису

 

 

 

Фото без опису

 

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

6 липня святкові дійства відбувалися в інших старостинських округах нашої громади. В Копіюватському старостинському окрузі відзначали подвійне свято – окрім Купальських гулянь, місцеві жителі відсвяткували ще й День Села. Гуляли, співали, вітали і найстарших, і найменших, і багатодітних, нагородили всіх, хто має золоті руки, талант до поетичного слова та хист до співу і гумору.  Було весело, смачно та святково.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Голова Степанецької об’єднаної територіальної громади Олександр Яременко, вітаючи учасників Купальського дійства в селі Степанці, побажав усім здоров’я, щастя та багато років життя. Особливі вітання були адресовані Іванам, Іванкам та Івановичам. На свято Купала завітали не лишежителі села, але було багато гостей і з сусідніх сіл, всього налічувалося близько п’ятисот чоловік.

Урочистий захід було проведено в декілька етапів, першим із яких було відтворення народних традицій та обрядів святкування Івана Купала, привітання гарними словами та піснями, виступи учнів школи та жителів громади. Другим етапом були змагання, в яких активну участь брали діти, дорослі юнаки і дівчата, а також люди старшого покоління. Конкурси були різноманітними: силові змагання для чоловіків, перетягування канату. Діти вволю награлися на надувних гірках та батутах, дівчатка демонстрували свої віночки й отримували заохочувальні призи, жінки місцевого вокального ансамблю «Роси» та дівчата молодіжного колективу «Лілея» співали купальських пісень, за що були винагородженні аплодисментами глядачів. Було надзвичайно весело, і всі залишились задоволеними. Темно–синє небо та мерехтливі зірки на ньому показували пізню пору, проте молодь додому не поспішала. Для них свято продовжувалося – святкова дискотека та ігрища біля купальського вогню.

Фото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 

 

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

В цей день місцеві жителі та гості Мартинівського старостинського округу мали змогу насолодитися чудовим святковим концертом від згуртованого колективу чудових, чарівних, енергійних та веселих любителів співу, під керівництвом Липницького Сергія - завідуючого Дарівським сільським клубом та місцевих жителів, тим паче, що цей концерт вони озвучували новими музичними інструментами, які було закуплено за кошти громади.

Безпрограшна лотерея (близько 300 штук) на святкуванні Івана Купала є невід’ємною частиною його проведення. Приємним сюрпризом для жительки с. Мартинівка Світлани Горбенко став супер приз – порося.

Новинкою цьогорічного свята були майстер – клас з плетіння купальських вінків від Іванни Бурчило та боді-арту від Аліси Мички і Вікторії Перебийніс.

Всіх почастували смачною кашею та м’ясом. Діти отримали насолоду від відпочинку на дитячих атракціонах. Після концерту молодь відпочила на дискотеці.

В. о. старости подякувала всім небайдужим, хто взяв участь у проведенні заходу, адже, завдяки цим людям, відбулося таке чудове свято.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без опису

В селі Горобіївка відсвяткували Івана Купала з піснями, танцями, вінками і гарним святковим настроєм.

Родзинкою свята став конкурс краси і віночків, на якому красуні представили не тільки свою вроду, але й таланти та вміння: дівчатка співали, танцювали, декламували вірші, а також представили свої картини на виставці "Купальська ніч". Неперевершеними були віночки красунь із польових, цілющих,  духмяних трав і квітів.

Приємно порадував глядачів і виступ місцевого колективу «Горлиця», що виконував українські народні пісні.

Молодь, яка зібралася на свято краси і кохання, завзято стрибала через вогнище, водила хороводи та дуже сподівалася, що цієї ночі знайдуть квітку папороті.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

У Полствинському, Попівському та Беркозівському округах теж плелися купальські віночки, співалися обрядові пісні, водилися чарівні хороводи, варилися смачні каші, смажилося м’ясо, лунав веселий сміх. А вечірнє повітря над Степанецькою громадою у цю купальську ніч було сповнене магією кохання, загадковості та найсміливіших мрій і сподівань…

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь