A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

Добровільно віддали 8 тисяч... Або «Вдало зайшли!»

Дата: 11.07.2019 11:59
Кількість переглядів: 665

Фото без опису

Ромали шукають жертву

До хати двох пенсіонерок з Мартинівки, які проживають на віддаленій від центру села вулиці, серед білого дня завітали дві шахрайки – жінки 50 - 55 років, ромської національності, представляючись цілительками, затуманили голови та  виманили в довірливіх песіонерок чималу суму грошей ( 8 тисяч гривень).

Самі не розуміють, як їм гроші віддали. Потім уже оговталися, та пізно. Що тепер казати, нічого не поробиш.

Часто такими шахрайськими методами, користуючись довірливістю і безпечністю наших громадян, наживаються особи циганської національності. І по хатах навідуються, і на вулиці чіпляються. Як не піддатися омані? Ось кілька рекомендацій від правоохоронців:

  • не будьте самовпевненими. Не вважайте, що ви здатні впоратись із будь-яким впливом на вашу психіку. Цей вплив відбувається на підсвідомому рівні, і вам складно йому протистояти;
  • зустрівши підозрілу людину, обійдіть її стороною, не розмовляйте з нею. Якщо вона все ж іде слідом чи намагається заговорити з вами, крикніть на неї, зробіть погрозливий жест, покличте когось на допомогу. Не допускайте скорочення відстані між вами і шахраєм менш як на один метр. Якщо все ж заговорили з нею і відчуваєте, що починаєте підкорятись її волі, зберіться і зробіть різких помах рукою у себе перед обличчям, струсніть головою. Не соромтеся – кричіть. Мета зберегти своє майно має переважити сором;
  • як не у вас, то у ваших близьких та рідних можуть бути проблеми зі здоров’ям, нерозділене кохання, інші негаразди. Саме на ці «больові точки» і тиснуть шахраї. Пам’ятайте, якщо і вірите у нетрадиційні методи, у дар знахарок, то поїдьте до них додому;
  • не впускайте до свого двору чи будинку циган. Навіть якщо вони обіцяють вам за допомогу великі гроші. Якщо ж непрохані гості зайшли, намагайтеся їх вигнати, розмовляйте впевнено, не бійтеся, кричіть на них. Якщо ви літня людина, демонстративно наберіть на телефоні будь-який номер і скажіть у трубку, щоб син чи онук швидко до вас прибіг. Скажіть, що він живе за дві хати і за хвилину повинен прийти на допомогу.

Повідомте до поліції

– Якщо у вашому населеному пункті з’явилися особи циганської національності, незалежно від їхніх намірів, терміново телефонуйте до чергової частини райвідділу УМВС за телефонами 102,

 – Так само слід вчинити, коли стало відомо про появу шахраїв. Якщо ви володієте інформацією, яку боїтеся розголошувати чи замовчуєте її з інших міркувань, то маєте змогу зателефонувати до відділення карного розшуку та повідомити про цей факт. Конфіденційність гарантована.

Шахраї вибирають різні способи обману: прохають надати допомогу дитині, чи літнім людям під виглядом співробітників соцзабезу та інших служб, пропонують якісь новітні соціальні послуги. Деякі обдурюють, продаючи дублянки, цукор. Результат практично завжди той самий: довірливий господар залишається у збитку.

Кожен, хто заходить у ваш двір чи будинок і представляється електриком, газівником, комунальником, працівником Пенсійного фонду чи соціальним працівником, має пред’явити документ, що посвідчує його особу. Якщо посвідчення не пред’являє – не впускайте незнайому людину до свого будинку. Будьте обачними, бережіть себе і своє майно від нахабних шахраїв!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь