A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

День Петра і Павла

Дата: 13.07.2019 01:09
Кількість переглядів: 390

Одним з найважливіших свят у православній традиції є День святих первоверховних апостолів Петра і Павла. Їх пам'ять щороку вшановують 12 липня, католики святкують - 29 червня.

 Згідно з давньою легендою, Петро був свідком перших чудес, здійснених Ісусом, преображення і страждання Христового. А ось Павло спочатку був гонителем християн і зустрівся з Ісусом вже після чуда воскресіння. Обидва відданих учня прийняли мученицьку смерть в ім'я свого вчителя. В пам'ять про них православні віруючі щорічно відзначають свято Петра і Павла. Дата християнського свята є неперехідною, тому відзначають свято щорічно в один і той же день – 12 липня (або 29 червня за старим стилем). День Петра і Павла - історія свята Згідно з біблійною легендою, до зустрічі з Христом Петро був простим рибалкою. Він займався промислом до того моменту, як його брат, апостол Андрій Первозванний не познайомив його з Месією. Після цього чоловік прийняв хрещення і став Петром. Все своє життя він прославляв християнську віру і служив Богу. Павло, на відміну від Петра, не пізнав Христа під час його земного життя. Більше того, до хрещення він був ненависником християн. Обидва апостоли відмовилися від язичницької віри і присвятили все своє життя прославленню Христа і його віри. Павло не раз опинявся у в'язниці через свої християнські проповіді. Але коли служителів Христа заарештували в Римі, відбувся суд і чоловіка засудили до смертної кари. Йому відтяли голову. Петра також засудили до смертної кари через повішення. Але перед смертю апостол попросив, щоб його розіп'яли головою донизу, вважаючи, що він недостойний померти так само, як Ісус.

 Прикмети:

 на Петрів день - якщо зозуля замовкає за тиждень до Петрова дня - зима буде ранньою, якщо буде кувати після 12 липня - зима буде пізньою.

Якщо день буде холодним, то рік буде голодний, а спека в це свято «виллється» у морозне Різдво.

Якщо на Петра один дощ - врожай буде непоганий, два - добрий, а три - багатий.

Хто в ніч на Петра і Павла не буде спати, той щасливим і здоровим буде весь рік.

Що не можна робити в День Петра і Павла:

 У цей день не можна працювати, зокрема, це стосується важкої фізичної праці. У День Петра і Павла радять уникати сварок чи конфліктів. У цей день не варто відпочивати на воді.

У народі вважалося, що Петро і Павло - покровителі рибалок, тому в цей день вони молилися святим, освячували воду і вмивалися джерельною водою. Але рибалки купалися, щоб вода не забрала їх у жертву. Також у День Петра і Павла не можна шити, в'язати або вишивати. Крім того, не можна проводити вінчання. Хоч в День Петра і Павла закінчується Петрів піст, але церква все одно забороняє вживати алкоголь. За давнім повір'ям, після вечері в день Петра і Павла не можна було прибирати їжу зі столу. Наші предки вважали, що ця їжа залишається для померлих родичів.

 Що можна робити у день пам'яті Петра і Павла:

 Служиться божественна літургія в пам'ять первоверховних апостолів, так що віруючим належить відвідати храм. В цей день варто замислитись про смирення і мучеництво, а також оцінити духовний подвиг кожного з апостолів. Багато священнослужителів трактують дане свято як заклик до того, що необхідно ділитися з людьми своєю вірою. У день пам'яті святих апостолів Петра і Павла слово віри легше знаходить шлях до серця невіруючих.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь