A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

День хрещення Київської Русі – України

Дата: 28.07.2019 08:17
Кількість переглядів: 513

Сьогодні, 28 липня, в Україні відзначається День хрещення Київської Русі – України. Це важливе свято, яке на державному рівні почало відзначатися з 2008 року. У цей день православна церква вшановує пам'ять святого рівноапостольного князя Володимира – хрестителя Київської Русі, засновника і покровителя української державності.

988 рік вважається початком нової епохи давньоруської держави, яку заклав Володимир Великий. Він був мудрим князем, вихованим княгинею Ольгою, яка заклала витоки віри в його підсвідомість. За два роки до хрещення до Києва почали масово приїжджати посланці від різних народів, які пропонували Володимиру свою релігію. Він, будучи розумним правителем, у відповідь послав своїх людей, щоб дізнатися більше подробиць і вибрати кращу для Русі релігію. Пізніше посли розхвалили князю грецьку віру.

У 988 році він захопив Корсунь і зажадав у дружини сестру візантійських імператорів Василя II та Костянтина VIII Анну. Імператори погодилися, висунувши умову: їх сестра має вийти заміж за єдиновірця. Володимир не вагаючись погодився на вимогу і прийняв хрещення, отримавши ім'я Василь – на честь візантійського імператора.

Після церемонії одруження Володимир наказав розгромити язичницькі капища у Києві і хрестив своїх синів і бояр. Пізніше обряд масово пройшла "незліченна кількість людей" в Дніпрі.

У 1888 вперше в Україні офіційно відсвяткували Хрещення Русі, коли було закладено Володимирський собор. Цього дня прийнято проводити богослужіння, збиратися на хресну ходу. Також прийнято вітати з Днем Хрещення Русі.

У 2008 році указом президента Віктора Ющенка 28 липня офіційно стало державним святом на честь дня пам'яті рівноапостольного князя Володимира. У 2013 році на честь 1025-річчя з Дня Хрещення Русі провели масовий захід. Церква не рекомендує займатися важкою фізичною працею: влаштовувати прибирання, прати, працювати в городі, шити, в'язати.

Не можна сваритися, ображатися, заздрити, злитися і відчувати інші негативні емоції. Також треба утримуватися від гучних застіль.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь