A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

Пам`ятаємо, шануємо, дякуємо

Дата: 06.02.2018 20:44
Кількість переглядів: 899

 Починаючи з 31 січня і до середини лютого 1944 року всі населені пункти Канівщини були звільнені від нацистської навали. З вересня 1943 по січень 1944 року точилися кровопролитні наступальні бої у районі висот Канівського Подніпров’я. Звільнення Канівщини тривало впродовж січня-лютого 1944 року і стало можливим завдяки успішному завершенню Корсунь-Шевченківської наступальної операції, яку провели війська 1-го та 2- го Українських фронтв з 24 січня по 17 лютого 1944 року. Було вбито і поранено 55 тисяч солдатів і офіцерів, 18 тисяч потрапили в полон. 31 січня червоний прапор Перемоги замайорів над Каневом, а 4 лютого над селом Степанці. 7 лютого було звільнено решту сіл Канівського району. Дорогою ціною заплачено за звільнення канівської землі. 78 братських могил, де поховано 30 тисяч радянських воїнів, в тому числі 11 Героїв Радянського Союзу. Лише на території нашого села знаходиться 5 братських могил воїнам-визволителям. У боях за звільнення Канівщини найбільше відзначилися воїни 206-ї стрілецької девізії. 26 воїнів дивізії були визнані гідними високого звання Героя Радянського Союзу.

Кожного року у ці дні на території Канівщини проходить акція вшанування пам`яті наших героїв, які ціною власного життя подарували нам мир та свободу . Відбувається покладання квітів до пам`ятників, проведення мітингів,на яких згадуються героїчні подвиги наших земляків. Цього року теж прокотилася хвиля пам`яті територією нашої ОТГ.

 У Степанецькій школі була підготовлена виставка літератури присвячена цій знаменній даті. Учні поклали квіти до Братської могили, яка знаходиться в центрі села та вшанували пам'ять про загиблих воїнів хвилиною мовчання. А випуск радіогазети 05.02.2018 року у стінах школи був присвячений звільненню канівської землі від нацистських загарбників.

На початку лютого 1944 року 748 полк, який входив до складу 206 Дивізії орденів Кутузова, Богдана Хмельницького, Олександра Невського, Червонопрапорної дивізії під командуванням майора Дудки отримав бойове завдання: «Силами полку приступити до визволення населених пунктів Канівського району». По обіді незважаючи на великі втрати с. Мартинівка було звільнене від фашистів силами 2 – го та 3 – го батальйонів 748 полку.

Виконуюча. обов`язки. старости Мартинівського старостинського округу Бусля Алла Василівна разом з односельчанами та учнями Мартинівського НВК вшанували пам’ять загиблих воїнів у роки Великої вітчизняної війни, які подарували мир своїм односельцям.

У селі Копіювата також відбулося урочисте покладання квітів до пам`ятника солдату-визволителю,

куди були запрошені почесні гості: голова громади- Яременко Олександр Іванович, заступник голови-Мітакі Юлія Вікторівна, Балан Володимир Олексійович- директор музею "Ветеран", учасник бойових дій Афганістану, Сахно Анатолій Петрович- депутат Черкаської обласної ради, голова Канівської спілки ветеранів Афганістану, Піддубний Сергій Романович- голова громадської організації "Ветирани- прикордонники" Канівщини, Дорошенко Віктор Дмитрович- голова ради ветеранів, Тригуб Віктор Миколайович- голова клубу "Пам`ять", також він ніс почесну варту біля пам`ятника під час проведення мітингу.

Було сказано багато теплих слів вдячності, згадано історичні факти визволення цього села від ворога також були присутні жителі села, які вшанували світлу пам`ять своїх земляків.

Потім вся ця почесна громада відвідала в селі Беркозівка пам`ятник радянському солдату.

Поклали квіти, вшанували воїнів-героїв хвилиною мовчання.

Долучилися до цієї почесної місії і діти із сільської школи, вони прочитали зворушливі вірші, виявили цікавість до спогадів про ці буремні події, також жваво спілкувалися із почесними гостями цього заходу, з захопленням роздивлялися зброю часів війни, яку привезли з собою представники клубу "Пам`ять".

Хочеться надіятись, що наші діти дізнаватимуться про війну тільки з історії. І бережи нас Боже, пережити всі жахіття і руйнівну силу війни.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь